07/07/2016
Nursery in La Pañoleta
ABAU
Spain
The construction of a nursery in this area tries to solve an historical lack of such services. The location of the building in a development area, next to a marginal zone, becomes an important point of the project. After the school time in the afternoon part of the building is intended to be used for hosting social revitalization programs, educational workshops for adults, etc.
The construction of a nursery in this area tries to solve an historical lack of such services. The location of the building in a development area, next to a marginal zone, becomes an important point of the project. The social environment of the building is characterized by an extremely contrasted situation, where social housing and high cost housing coexist on both sides of the street. This causes a certain hermetic attitude of the high-cost housing, due to the excessive extroversion of social housing tenants, who make the street an extension of the house. This has generated a certain kind of tensions in the design phase of the project, which has induced, in some way, an introverted character of the building, but the basic approach is to not turn away from that reality. The administrative area and professors are set at San Juan de Aznalfarache Street, next to the aforementioned marginal zone, orienting classroom to south and east, on the opposite side of the plot. After the school time in the afternoon part of the building is intended to be used to host social revitalization programs, educational workshops for adults, etc. To attend the need of short time work execution, it was decided to adopt prefabricated large format building systems, precast concrete panels façade, plasterboard partitions, zinc roof, which together with the steel structure and composite floor slab, has reduced execution time to five mounths. The project is concern of two fundamental aspects regarding the public funding and use of the building: 1. The search for a low maintenance and energy consumption. Highly durable materials such as zinc, concrete and HPC, and controls energy consumption and support renewable energy are used, and 2. The possibility of using of the building out of school time as a meeting facility of potential neighborhood associations, by configuring of control and access area, along with the multi-purpose room and kitchen-dining room, separating these rooms from the rest of the center.
Share

Join the conversation. Add your voice.

*